Забронювати місце

Відчуй запах улюблених ігор та фільмів

#EdPro

Під час перегляду улюбленої кінострічки, часто хочеться повністю поринути в її атмосферу, проте допоки це можна було реалізувати тільки на рівні візуального та аудіального сприйняття. 

Задля яскравішого ефекту від сприйняття побаченого, певно, завжди не вистачало такої деталі як запах. 

Перші спроби покращення ефекту присутності

Шлях до повного занурення людини в побачене або подієве відкрили ще давні греки. В одній поемі згадується, що щоб гості бенкету відчули запах, який прагнув передати господар, крила голубів обливали ароматичними маслами. В тому числі, парфуми та ароматичні речовини відігравали неабияку роль в релігійних обрядах.

Запахи в кіноіндустрії

Після появи кіноіндустрії була чимала кількість спроб додати аромасупровід до демонстрації візуального контенту. Відтак, в 1916 році, під час показу кубка американського футболу Rose Bowl, власник кінотеатру наповнив залу ароматом троянд.

Пізніше з'явився Smellovision, який представили в 1939 році на Всесвітній виставці в Нью-Йорку. Він являв собою певну кількість труб, які були прикріплені до крісел глядачів і керувались оператором, що мав перемикати запахи відповідно до переключення зображення на екрані. 

Проте розробка не користувалась великим попитом і з часом почала працювати з перебоями – запахи були розсіяними, а технологія працювала з затримкою.

В 1990-х роках американська компанія DigiScents почала розробку пристроїв для домашній кінотеатрів iSmell. Запахи генерував змінний картридж всередині пристрою. В своєму арсеналі він мав 128 різних ароматів, базуючись на яких, міг комбінувати їх так, щоб генерувати правильний. 

Відродження та  покращення технології відтворення запаху

На міжнародній виставці побутової техніки CES 2023, що проходила в Лас-Вегасі, японська компанія Aromajoin презентувала пристрій Aroma Shooter Wearable. Дана технологія дозволяє користувачеві відчувати запахи фільмів та відеоігор. 

Відвідувачі CES 2023 змогли власноруч протестувати даний пристрій та насолодитись ароматами квітучої вишні, персиків та винограду, під час перегляду аніме Quintessential Quintuplets, в грі Cyberpunk: Edgerunners відвідувачі відчули запах диму, кави, гвоздики та карамелі.

Пристрій Aroma Shooter Wearable працює разом з «першою в світі автоматизованою відео платформою» AromaPlayer, яка дає змогу «оцифрувати» аромат шляхом генерування запаху, що відповідає побаченому на екрані. 

За принципом пристроїв, які в 90-х розробляла компанія iSmell, в даний пристрій будуть встановлюватись ароматичні картриджі, які можна буде обрати на сайті виробника. 

Технологія розробки картриджів також суттєво покращилась, відтак всередині кожного лежать тверді матеріали, а не газ чи рідина. Саме це нововведення має забезпечити яскравіший та триваліший ефект.

Перемикання між ароматами відбувається за 0,1 секунди, об'єднання запахів відбувається миттєво, без жодних затримок, а сам картридж буде слугувати користувачу приблизно 3 місяці.

На CES 2023 було представлено настільну версію, проте автори вже розробляють бездротову версію, що зможе взаємодіяти з VR та AR пристроями.

На даний момент вартість пристрою сягає $998, а кожен картридж обійдеться користувачеві в додаткові $54.

Поділитися в соцмережах