Забронювати місце

Midjourney та його неймовірні творіння

#EdPro

Штучний інтелект давно використовується в різних областях науки та мистецтва задля оптимізації та пришвидшення робочого процесу. Наразі робототехніка присутня практично в усіх сферах людської діяльності. Використовувати роботів на великих виробництвах доволі зручно, бо вони не втомлюються і їм не потрібно виплачувати зарплату щомісяця.

Проте, що стосується сфери мистецтва, в якому, як ніде більше, важливий людський фактор? 

Досліджуючи певні твори мистецтва, зазвичай, ми спираємось на біографію митця, час створення роботи, матеріал, який використовувався та велику кількість деталей, які впливають на ціноутворення на арт-ринку. Але що відбувається, коли робіт стає така кількість, що їх важко перелічити? Правильно, вони стають значно дешевшими і їхня цінність суттєво зменшується.

Використання штучного інтелекту Midjourney змусило тисячі художників з усього світу переосмислити свій підхід до роботи, бо тепер, аби вразити глядача варто бути не тільки креативним та талановитим, а дійсно геніальним.

Про нейромережу Midjourney

Midjourney – нейромережа, яка створює зображення за текстовим запитом. простіше кажучи, ви вводите те, що хотіли б побачити, а нейромережа генерує чотири варіації картинок, після чого ви матимете можливість обрати одну з них і покращити.

При цьому, кожного разу, навіть на схожі запити, штучний інтелект не буде генерувати однакові зображення. Вони будуть схожими, може лишитись наприклад ключовий об'єкт, проте постійно будуть додаватись або замінюватися інші деталі.

Наразі будь-то може спробувати себе в якості творця, скористувавшись бета-версією. На початку, Midjourney пропонує обмежену версію freemium, яка дозволяє користувачам відправити 20-25 запитів і створити власні унікальні зображення. Потім вам пропонуватиметься декілька варіантів підписки, наразі створення 200 зображень обійдеться вам в $10 на місяць, а генерація необмеженої кількості вже буде на порядок дорожчою від $30 – $60 на місяць. При цьому преміум-корпоративна підписка, яка коштує $60 на місяць включає повну конфіденційність ваших запитів.

Щоб використовувати бета-версію, вам необхідно перейти на сайт Midjourney, який переадресовує вас на вхід у обліковий запис в Discord, після чого, увійшовши ви даватимете текстові підказки боту, за допомогою яких він створюватиме унікальні зображення. 

Створення Midjourney

Ще в 2011 році Девід Хольц запустив перший стартап Leap Motion, який базувався на штучному інтелекті. Він являв собою оптичний модуль, що фіксував рух людських рук за допомогою AI. Хольц концентрувався не стільки на вдосконаленні самої машини, як на розширенні спектру людських можливостей за допомогою штучного інтелекту.

В 2021 році Хольц заснував вже відомий нам Midjourney, яка функціонувала як дослідницька лабораторія. Сам сервіс, що генерує зображення з тексту,  з'явився в 2022 році.

Наразі найкращими аналогами Midjourney є безкоштовні нейромережі Craiyon та Open Source. Іншими схожими додатками є DALL-E 2, Dall-E, Stable Diffusion Online and DALL-E FLOW

Чи може Midjourney замінити дизайнерів?

За словами Девіда Хольца, Midjourney має розширити наші можливості, проте аж ніяк не в змозі замінити людину.

Він виступає скоріше інструментом для розвитку нестандартного мислення і не має на меті скласти конкуренцію художникам та дизайнерам.

«Це схоже на той момент, коли люди винайшли автомобілі. Те, що машини можуть їздити швидше за людей, не означає, що ми відрізаємо собі ноги. Ви будете використовувати автомобілі, щоб швидше дістатися кудись. По суті це збільшує нашу швидкість. Так само наш продукт включає красивий дослідницький процес, в якому він стає продовженням вашої уяви. І ви можете блукати, досліджувати та з’ясовувати, чого ви хочете». — Девід Хольц

Поділитися в соцмережах