Бронировать место

NFT як валюта 21-го сторіччя

#EdPro

Аби зрозуміти сенс абревіатури NFT варто насамперед її розібрати. NF - «non-fungible», що перекладається як невзаємозамінний, а в економіці позначає собою товари, які неможливо розрізнити, а отже їхні деталі можуть бути легко замінені.

Ну і лишається Т - токен.

Токен являє собою щось подібне до віртуального жетону. Це криптовалютний актив, що надає право користуватися певними товарами чи сплачувати послуги в діджитал форматі. Саме він ідентифікує вас як користувача та дає можливість перегляду чи користування певним об'єктом.

Fungible та non-fungible токени

Токени можуть бути двох типів: fungible та non-fungible, де перші виступають взаємозамінними, на відміну від інших, яким неможливо знайти відповідник. 

Наприклад криптовалюту shiba inu можна замінити на іншу або зробити взаємовигідний обмін однієї валюти на іншу, оскільки вони матимуть однакову вартість і це буде вигідним для обох сторін. 

А non-fungible token є унікальною одиницею оскільки немає відповідників як стосовно самого об'єкту, який він втілює, так і стосовно вартості. Тобто картинка, яка є токеном і представлена в єдиному екземплярі не може бути замінена і не має аналогів.

Таким чином, NFT є типом цифрових активів, що створений на блокчейні та дає право бути власним певного товару, який існує виключно в інтернеті. Прикладами можуть виступати фото або ілюстрації, відеоматеріали або анімації.

Як щодо унікальності?

Також NFT  є так званим цифровим сертифікатом, який свідчить, що операція обміну, продажу чи купівлі здійснюється безпосередньо із самим товаром, який має власника та історію (кому належав до вас, хто його автор), що міститься у відкритому блокчейні.

Кожен може створити власний витвір мистецтва та виставити йому ту вартість, яку вважає за потрібне. Це може бути скан копія улюбленої картини, малюнку від руки чи повна абстракція, тобто все, що спаде вам на думку.

Цифровим активом може стати абсолютно все. Ви можете токенізувати навіть відбитки ваших пальців, звичайно, якщо цього не зробив ще хтось до вас.

Поделиться в соцсетях