Забронювати місце

Війна без SpaceX

#news

Як відомо, українська армія активно застосовує дрони для виявлення позицій противника з метою коригування та ведення вогню по військовим та стратегічним об'єктам російської армії.

SpaceX надала Україні термінали Starlink, що дозволяють військовим знаходитися на зв'язку завдяки підключення терміналів до супутників компанії, які знаходяться та низькій навколоземній орбіті. 

В тому числі, уряди США та Франції покрили частину витрат на ті термінали, що виходили за кількість профінансованих SpaceX в приватному порядку.

Проте до угоди, яку SpaceX укладала з українським урядом не входило надання інтернету для використання його у воєнних цілях. Сам інтернет мав надаватися виключно для гуманітарних потреб. Тож SpaceX застосувала заходи аби уникнути використання українськими військовими супутникового інтернету Starlink з метою керування дронами в регіоні, де відбуваються бойові дії.

Про це повідомила президент і головний операційний директор SpaceX Гвин Шотвелл на конференції у Вашингтоні, як зазначається в Reuters.

Супутниковий інтернет Starlink, що забезпечував українським військовим зв'язок для захисту від російських військових «ніколи не мав використовуватись як зброя, – зазначає Шотвелл, – однак українці використовували його у спосіб, який був ненавмисним і не був частиною жодних домовленостей».

Як вона стверджує, використання Starlink безпілотниками не було включене врамки угоди, яку SpaceX укладала з українським урядом. Даний контракт включав допомогу в гуманітарних цілях, таких як надання інтернету лікарням, банкам та сім'ям, що постраждали від російського вторгнення.

«Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях», - сказала вона.

Також журналісти розкрили питання про те, чи могла компанія передбачити, коли приймала рішення про надання терміналів, що інтернет буде використано в наступальних цілях. В свою чергу Шотвелл відповіла: «Ми не думали про це. Я не думала про це. Можливо, наша команда Starlink думала, я не знаю. Але ми досить швидко навчилися».

Поділитися в соцмережах