Забронювати місце

Спіймай мене якщо зможеш

#news

В попередній статті ми розповідали про те, що являє собою NFT загалом, тож, щоб зрозуміти масштаб такого явища, як крадіжка в non-fungible token - радимо переглянути дане визначення, якщо ви заздалегідь не були з ним знайомі. 

Варто згадати, що, хоча ви й можете зробити знімок екрану і у вас, по суті, буде те ж саме зображення, яке ви могли б придбати за кошти. Воно не буде наділене тією оригінальністю, бо ви не матимете прав власника, ліцензії та його історії, які зберігаються в блокчейні, хоча й формально «картинка» буде на вашому пристрої.

В квітні 2022 року команда хакерів вирішила підкорити нову вершину - викрасти одну з найбільш популярних та дорогих NFT колекцій «Bored Ape Yacht Club».

Про колекцію

Дані цифрові активи зберігаються та реалізуються завдяки блокчейну Ethereum та містять близько 10000 унікальних зображень мавп, серед яких є інтерпритовані портрети багатьох знаменитостей. Над розробкою токенів працювала компанія Yuga Labs.

На даний момент це одна з найбільших колекцій OpenSea, а вартість одного токену за історію існування колекції бувало, що перевищувала $1 млрд.

Розкриття афери

Хакери вирішили діяти максимально відкрито з самого початку, завдяки чому не привернули колосальної уваги світової спільноти.

Шлях викрадення унікальної колекції розпочався з усім добре відомої соцмережі Instagram. 

Метою хакерів був доступ до криптогаманців MetaMask, який вони отримали діючи за нескладним алгоритмом:

  • Зламали офіційний акаунт компанії Yuga Labs та опублікували пост про безкоштовну роздачу токенів

  • Поставили умови отримання, де основною вимогою була авторизація користувача та підписання смарт-контракту для підтвердження транзакції.

  • От і все, тепер в хакерів були відчинені всі двері, бо вони мали доступ криптогамаців MetaMаsk багатьох користувачів.

Хоча й на офіційній сторінці Bored Ape Yacht Club в Twitter компанія попередила прихильників про злам, проте було вже пізно, бо зловмисники встигли викрасти суму на $3 млн серед яких були 4 мавпи з колекції.

Як продати викрадені NFT?

Зазвичай NFT прирівнюють до мистецтва, тож купівля та реалізація відбувається фактично за аналогічною схемою. Отже і продати таку картину буде непросто, бо ніхто не хоче йти проти закону і витрачати колосальні кошти на нелегальні, хай хоч і культурні, блага.

Тож найпопулярнішою площадкою для збуту всього нелегального як був, так і залишається чорний ринок. Охочі придбати унікальні токени там точно знайдуться.

Перепродаж викрадених або підроблених NFT колекцій стає настільки легким, що іноді починає межувати з абсурдом. Відтак, якщо транзакції на блокчейні можна відслідкувати, то встановити особу, яка їх здійснює, майже неможливо.

До того ж, хоча блокчейни, які виступають маркеплейсами токенів, намагаються моніторити та видаляти акти підробок, проте услідкувати за всіма вкрай важко.

Поділитися в соцмережах