Забронювати місце

Еволюція Playstation

#EdPro

Історія найпопулярніших консолей початался ще наприкінці 80-х років минулого сторіччя. До тих пір, всі лаври віддавалися відомій компанії Nintendo, яка навіть не підозрювала, що трохи згодом їй доведеться поступитися місцем іншій, дуже перспективній компанії.

Мова йде саме про Sony, яка разом із Philips розробила унікальний на той час CD-ROM, який дозволяв зберігати інформацію, та на цьому вони не зупинились. Бажаючи зробити справжній прорив у світі технологій, компанії пішли далі та згодом, світ побачив CD-ROM ХА, за допомогою якого у комп’ютері можна було зберігати аудіо, відео та програми у зжатому форматі. Проте про створення власного пристрою на зразок тих, які були у Nintendo поки не йшлося. 

Трохи пізніше, історія почала набирати обертів, бо звичайно, що Nintendo звернули увагу на винахід унікального формату зберігання інформації, який міг би підняти їх продажі у кілька разів. Тож найбільш доцільним рішенням було - заключити контракт з Sony та почати використовувати CD-ROM ХА у виготовленні своїх приставок. Проте й тут не все так просто, у останній момент угода обірвалася, все завдяки Хіросі Ямауті - третьому президенту Sony. Чому ж завдяки? Тому що в останній момент Ямауті все ж таки вирішив прочитати умови угоди та зрозумів, що їхня компанія у значно кращому становищі, аніж Nintendo, приємним бонусом виявилося і те, що Sony вже мали повний контроль над ліцензуванням SNES-CD, що фактично відкривало шлях компанії до створення власної консолі та поклало початок поєдинку між цими двома компаніями-гігантами. Тож після розірвання угоди з Nintendo, у Sony почався самостійний шлях до створення консолі, яка пізніше отримала назву Playstation.

Перша PS

Перші спроби вийти на ринок, запропонувавши продукт, схожий на винахід конкурента виявилися невдалими, тож Sony були змушені знайти можливі варіанти вдосконалення технологій та розробити унікальний продукт. Як можемо зрозуміти, прорив все ж стався і Sony приголомшили світ 3 грудня 1994 року, випустивши першу Playstation. Першими доступними іграми для PS  були ці, добре відомі фанатам консолей: Battle Arena Toshinden, Doom, Wipeout, Ridge Racer. 

Справжнім проривом було використання карт пам’яті, за допомогою можна було розпочинати гру з того ж місця, де закінчив, а не проходити наново, намагаючись згадати свій чекпоінт. Не дивно, що консоль швидко набрала популярність. Статистика говорить сама за себе - судячи з того, що кількість проданих консолей за 11 років сягала 100 мільйонів, при вартості кожної у 299$ - не важко порахувати колосальний прибуток Sony  за цей проміжок часу.

Playstation 2

Sony вирішила не зупинятись на досягнутому та рухатись далі. Результатом плідної праці стала наступна модель - PS 2. Здобувши славу та зайнявши перше місце серед аналогів, у компанії вже майже не залишилося конкурентів, до того ж характеристики та дизайн нової моделі дійсно вражали, не дивно, що PS 2 стала найбільш продаваємою консоллю всіх часів і народів, звичайно, якщо у паралельній галактиці Nintendo не заключили контракт із Sony... 

PS 2 вже підтримувала CD і DVD, що давало ще більше можливостей у ігровому просторі. Консоль випускалася з 2000 до 2013 року, що каже про небувалий успіх.

Playstation 3 та поява конкурентів

Без суперників не обійшлося. Звичайно, колись консоль була унікальною, але й світ не стоїть на місці, він постійно рухається вперед, тож тепер основними конкурентами Playstation стали Xbox 360 та Wii. Проте і нова приставка, яка вийшла у 2005 році, була ще більш вражаючою за попередні моделі. Тепер у неї була функція прослуховування музики, також за допомогою неї, можна було дивитись фільми чи просто лазити в інтернеті. Був запущений магазин Playstation Store, де досі можна придбати все для консолей. У якості носіїв вже використовувалися диски Blu-Ray та вбудована флеш-пам’ять. До того ж з’явилось безлич аксесуарів, одним з таких є Move

Playstation 4

У 2013 році світ побачила ця модель консолей від Sony, проте тут компанія знову нас вразила, бо врахувала складність розробки ігор для минулих моделей, через їхню специфічну конструкцію. Тож у PS 4 перед нами постають вже знайомі комп’ютерні елементи. Тепер PS був оснащений жорстким диском на  500 Гб, 6-швидкісним Blu-Ray, 8-швидкісним DVD приводом, портами USB 3.0, Ethernet, HDMI и оптичним, а також він підтримував Wi-Fi та Bluetooth 2.1. підключення.

Кардинальні зміни всередині пристрою призвели до того, що він вже не міг читати ігри для минулих моделей, тому було прийняте рішення перенести їх у “хмарний режим”. 

Новий PS 5

З першого погляду на нього, розумієш, що це новий крок до технологій майбутнього. Футуристичний дизайн, який нагадує космічний корабель з фільму “Passengers”, дійсно створює враження, що вже настала ера роботів. 

Технічне

Відомий нам Blu-Ray є складовою і цієї моделі, два роз’єма USB, один з яких призначений для Тype C, можна помітити, що він все частіше використовується у сучасній техніці. Все це знаходиться по центру консолі. 

Позаду ж розташувалися ще порти - USB, RJ45, HDMI та сітьовий відділ живлення. PS 5  наділена потужною вентиляційною системою, за рахунок чого продуктивність пристрою не падає, витримуючи навіть великі навантаження. А процесор AMD текстури Zen, з підтримкою SMT може підтримувати 16 обчислювальних потоків одночасно.

Не може залишити байдужим і вбудований у геймпад мікрофон, який можна вимкнути за допомогою спеціальної клавіші. Як не дивно, сам гаджет також обладнаний Тype C роз’ємом.

Додаткові аксесуари
  • Тепер у тебе є можливість транслювати гру та стрімити, завдяки камері зі штучним інтелектом, яка автоматично прибере фон

  • Навушники Pulse 3D, оснащені двома мікрофонами із заглушенням шуму, задля повного занурення в гру аж до 12 годин - саме стільки вони працюють без підзарядки.

Тож ми бачимо, як з далекого 1985 року і до наших днів, компанія Sony постійно вражала світ новими технологіями, поступово покращуючи старі або ж докорінно їх змінюючи. Так чи інакше, зараз перед нами постала нова модель - Playstation 5, яка дійсно приголомшує. 

Спеціально для тебе ми вирішили трохи оновити наше залізо, тож вже зараз ти можеш пограти на новенькій PS 5!

Тож приходь в it land протестуй її власноруч!

Ми впевнені, що легендарна консоль від Sony точно тебе вразить.

Поділитися в соцмережах