Забронювати місце

Що спільного у сонячної батареї та одягу?

#EdPro

Екологічні джерела енергії вже давно закріпилися на міжнародному ринку. Всім добре відомі вітряки та сонячні батареї, які дедалі частіше використовуються підприємствами, замінюючи газ та нафту. Все більше людей починають добувати електрику “природним шляхом”, за допомогою альтернативних джерел енергії.

А що було б, якби енергію можна було отримувати з людського тіла? Цим питанням зацікавились вчені Каліфорнійського університету у Сан-Дієго. Вони створили унікальну сорочку, яка добуває електроенергію з рухів людини та, навіть, з поту. 

Що ж, скоро звичайний фітнес-костюм вийде з моди, його замінить смарт-одяг, який буде живити розумні годинники та фітнес-браслети. Так, ви ніколи не забудете зарядити девайс, достатньо буде лише закріпити його на руці.

Тестування одягу

  • Протягом 10 хвилин занять спортом, 20 хвилин відпочинку, невеликий електронний годинник з ЖК-дисплеєм зарядився повністю.

  • Після доробки, показник акумулювання енергії значно покращили. Сорочка могла підзарядити смарт-годинник та прилади, які вимірюють кількість кроків.

У найближчому майбутньому вчені планують покращити технологію добування енергії, щоб вона була зручною для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Цікаво, як все це працює і виглядає, давайте розберемося:

  • Сорочка зроблена з мікросітки, яка складається з біопаливних елементів, що живляться від поту. 

  • Наділена трибоелектричними генераторами, які зберігають акумульовану енергію.

  • Усі деталі легко згинаються і є водонепроникними. Але, на жаль, прати з милом цей одяг не можна, виключно - у чистій воді.

  • Під час руху, руки людини розхитуються, частини тканини труться одна об одну. Таким чином генеруються електричні імпульси великої напруги, які потрапляють у конденсатор.

Поділитися в соцмережах